Före & efter matchen

Jag är nog inte den enda som tycker att det där med att gå på fotbollsmatch inte är hela grejen, utan det runt omkring är lika viktigt. Det som sker före och efter själva matchen. Okej, det som sker efter matchen beror ju lite på slutresultatet hur roligt det blir. Efter en förlust är stämningen sällan på topp. Men efter en vinst, ja då blir det ofta i alla fall lite festande, eller kanske mycket. Ibland kanske väl mycket så att det kan bli jobbigt att ta sig iväg till jobbet dagen efter, men det är någonting som man lärt sig att leva med som fotbollsfan, och inte skulle vi väl vilja ha det på något annat vis? Tänkte väl det!

Resa till bortamatcher
Sedan är det det där med resa till bortamatcher. Antingen kan man boka en tåg- eller bussbiljett på egen hand, eller kanske tillsammans med en polare eller två. Det är helt okej, och kan bli en kul resa, visst. Men det bästa är ju att gå ihop ett helt gäng och fixa en buss tillsammans. Då kan man ju uppföra sig lite hur man vill (utan att förstöra bussen och så, självklart), skrikla och gorma och ha kul. Sådana bussresor är, i mitt tycke, det bästa sättet att åka till bortamatcher på även om det medges att det ibland kan bli lite bråkigt.

Sedan gäller det det där med att få något i kroppen också, och då menar jag inte (bara) öl, utan mat. Det gäller att ha matsäck med sig, så man inte svälter ihjäl där i bussen. Jag har blivit lite av expert på att ordna ”bussmat”, faktiskt. Hemligheten ligger i förvaringen. Bra påsar som hålls ihop av bra klämmor (mina får jag från www.klammor.se), gärna i en frysbox (vi brukar gå ihop några killar och dela på en). Då har man något att stoppa i sig när man börjar bli lite sugen.